6 zile, 5 nopti
Tur specific
Nelimitat
___
Date de desfășurare:
Grup minim: 30 persoane
PROGRAM:
Ziua 1. Moldova
Plecare dimineata la ora 06.00 din București, Piata Universitate in platoul cu cele 4 statui
Incepem calatoria noastra catre Mănăstirea Agapia. O mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț. Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri, la o distanță de 3 km de satul Agapia (județul Neamț). Este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, având 300-400 maici și aflându-se pe locul doi ca populație după Mănăstirea Văratec. Mănăstirea a fost construită între anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce conferă o deosebită valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861.
Apoi ne vom indrepta catre Mănăstirea Văratec. Una dintre cele mai mari şi mai vizitate mănăstiri ortodoxe din județul Neamț. Aflată la numai 12 kilometri de Târgu Neamț şi la 40 de kilometri de Piatra-Neamț, este amplasată într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Văratec este situată într-o mică depresiune, de la poalele munţilor, adăpostita de culmea Dealul Mare, la o altitudine de doar 460 metri.
O ultima oprire va fi la Mănăstirea Neamț. În decursul vremii Mănăstirea Neamț a ținut făclia ortodoxiei aprinsă atât in Ţările Române cât şi în întreg spațiu sud-est european. Încă de la formarea acestui aşezământ monahal, călugării s-au îndeletnicit cu arta scrisului si a meșteșugului în „arta de frumos” specific în timpul respectiv numai vieții monahale. Pentru multe mănăstiri, Mănăstirea Neamț a fost un simbol de inspirație fiind supranumită „Mănăstirea Mănăstirilor”.
Cazare si Cină la Hotel 3* in zona Suceava.
Ziua 2. Bucovina
Dimineața servim micul dejun la pensiune.
Incepem ziua cu Mănăstirea Voroneț. Supranumită „Capela Sixtină a Estului” pentru fresca „Judecăţii de Apoi” care a fost pictată cu celebrul pigment „Albastru de Voroneţ”, în mai bine de jumătate de secol de existenţă biserica Mănăstirii Voroneţ, monument UNESCO, a avut parte de o istorie zbuciumată.
La 22 de kilometri de Câmpulung Moldovenesc, şi la 31 de kilometri de Gura Humorului, în comuna Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, între pârâurile Moldovița și Ciumârna, se află Mănăstirea de maici Moldoviţa, ctitorită de domnitorul Petru Rareş în anul 1532, cu hramul Buna Vestire. Străjuită de Munţii Ciumârnei şi Dealul Obcinei, Moldoviţa este una dintre cele mai vechi așezări călugărești, cu o valoroasă istorie, una dintre bijuteriile artei vechi moldoveneşti, aflată pe lista obiectivelor din patrimoniul cultural mondial al UNESCO.
Ne vom continua drumul catre Mănăstirea Suceviţa. Un monument istoric de seamă al ţării noastre, datând de la sfârşitul secolului al XVI-lea. Situată în satul Suceviţa, aflat la sud-vest de Rădăuţi, mănăstirea face onoare oraşului Suceava, important centru economic al României, şi totodată o răscruce de drumuri. Istoria mănăstirii Suceviţa, cunoscută prin tradiţie şi confirmată de cercetările arheologice, este puternic legată de numele familiei Movileştilor.
Dupa aceasta vizita vom calatori catre Centrul de Ceramica de Marginea. În Marginea începutul olăritului este stabilit de către istorici în jurul anului 1500. Olăritul a apărut că o necesitate a oamenilor de a stoca produsele obținute. Vasele din lut ars au contribuit la dezvoltarea societății primitive prin posibilitatea stocării alimentelor și a preparării acestora.
Si ultima oprire va fi la Mănăstirea Putna. Supranumită Ierusalimul Neamului Românesc de către Mihai Eminescu, Mănăstirea Putna, ctitorie a domnitorului Ştefan cel Mare, este una dintre perlele arhitectonice, religioase şi culturale ale Bucovinei.
Cazare si cina la acelasi hotel/ pensiune.
Ziua 3. Intrarea in Maramureș
Dimineața după micul dejun vom întreprinde o mică excursie în ținutul istoric al Maramureșului.
Mergem spre Muzeul Oului din Vama este cel mai mare muzeu de acest gen din România, fiind unic prin modul de organizare şi prin valoarea exponatelor. Muzeul, întins pe o suprafață de 800 metrii pătrați reuneşte peste 11.000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi ouă de pe toate meridianele lumii.
Ne indreptam catre Ciocănești, comuna cu case încondeiate din Bucovina. Ciocănești a fost prima așezare locuită apărută în calea ctitorilor Moldovei, începând cu Bogdan și Dragoș, întemeietorul de țară, pâna la Ștefan Cel Mare și Sfânt, în secolul al XV – lea și continuând cu alți domni ai Moldovei care au venit în Ciocănești unde, pe lânga suflet românesc, au găsit meșteri făurari pentru armele lor.
Urmatoarea oprire Pasul Prislop, cea mai frumoasă poartă de intrare în Maramureș. Mănăstirea Prislop de zid cu hramul „Schimbarea la față” a fost ridicată pentru cinstirea ostașilor căzuți în cele două războaie mondiale. În apropierea mănăstirii se află un cimitir în care se odihnesc câțiva dintre acești eroi. Pasul Prislop a constituit în timpul celor două războaie mondiale teatru de operațiuni militare. Era traversat de numeroase tranșee întărite cu buncăre. Din păcate încă nu a fost amenajat un traseu care să pună în valoare acest patrimoniu.
Urcam apoi in telecabina Borsa catre Cascada Cailor. Ajunși în stațiunea Borșa vom urca cu telescaunul spre Cascada Cailor aflată în Parcul Național Munții Rodnei. De la telescaun și până la baza cascadei avem de mers pe jos aproximativ 30-40 de minute, iar traseul este unul considerat ușor.
Cazare si cina la Hotel/ Pensiune 3* in zona Sacel-Borsa
Ziua 4. Maramuresul Istoric
Mic dejun
Pentru doritori astăzi vom organiza Excursie Opțională Plimbare cu Mocănița. Plimbarea se plătește separat direct la Gara din Vișeul de Sus. Cei care doresc această excursie opțională trebuie să anunțe încă de la înscriere ( de sărbători este foarte aglomerat și trebuie rezervat din timp) Tarif: 125 lei/ adult, 115 lei/ pensionar, 110 lei/ copil
După prânz vom merge împreună șă vizităm biserica Bogdan Vodă. Înainte să pornim spre pensiune vom vizita și Muzeul Țărăncii române!
Pe drum vom vizita Monumentul Martirilor de la Moisei, locul unde au fost masacrați 29 de români în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.
Retur la pensiune/ hotel unde servim cina.
Ziua 5
Dimineața după micul dejun vom întreprinde o mică excursie în ținutul istoric al Maramureșului.
Vom ajunge în Săpânța unde vom vizita Cimitirul Vesel și Mânăstirea Săpânța-Peri, descoperim Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmației și vedem Mânăstirea Bârsana în drumul de întoarcere spre Borsa.
Cazare si cina la pensiune/ hotel
Ziua 6
Dimineața după micul dejun pornim înapoi spre București pe ruta Bistrița – Sighisoara – Brașov – București.
Pauza de masa si tur pietonal in centrul istoric al Sighișoarei. Centrul istoric se remarcă prin ulițe pietruite, piețe, biserici impresionante și turnuri din piatră.
Sosire aproximată orele 22,00 în funcție de trafic.
Servicii incluse:
Servicii NEincluse:
Nota: